Kategorie
 
 
 
 
 
 

Vodotěsnost

Situace ohledně voděodolnosti hodinek by se dala nazvat jakkoli, ale v žádném případě jasná a snadno pochopitelná. Jakmile porozumíte číslům o voděodolnosti či nepropustnosti, důležitou roli hraje jejich interpretace a provedení. Kdo by nechtěl mít při výběru hodinek jasný pohled na míru nepropustnosti. Stačí hodinky s těsností 3ATM, nebo jsou lepší ty se 100M? K objasnění problematiky vztahu hodin a vody může být nápomocný následující blog.

Co je třeba zmínit na začátek je, že výraz „vodotěsné“ neodpovídá realitě z hlediska hodinek. Ani ty nejlepší hodinky používané pro potápění nejsou vždy dostatečně těsné. Směrnice vydané americkou Federální obchodní komisí (FTC) dokonce nedoporučují, aby výrobci označovali hodinky jako vodotěsné. Doporučení není povinné, takže se používají oba termíny.

Nová terminologie zavedla termín „voděodolný“. Aby se předešlo nejednotnosti výkladu, nižší úrovně odolnosti proti vodě byly standardizovány v roce 1990 normou ISO 2281 a vyšší úrovně „voděodolnosti“ byly standardizovány normou ISO 6425 v roce 1996. Obecně testy ISO zahrnují střídání teplot, hloubek, tlaků (voda, vzduch) po různou dobu v klidu a manipulaci s ovládacími částmi hodinek. U modelů hodinek pro hloubkové potápění se provádí doplňkový test odolnosti vůči slané vodě a schopnosti hodinek vyrovnat se s přetlakem (simulace dekomprese). Názorné rozložení norem viz přiložená tabulka.

Z tabulky je zřejmé, že nelze použít univerzální jednotku pro voděodolnost. Nejčastěji najdete značku v metrech, stopách (M, ft) nebo v jednotkách atmosférického tlaku (ATM, BAR). Právě tlak může ovlivnit pronikání vody dovnitř hodinek. V průběhu let se systémy ochrany hodinek neustále zdokonalovaly. Zdá se, že důležitou roli hraje závitová korunka, použitá již v roce 1926 u modelu Oyster (ústřice) od slavné značky Rolex. Dalšími důležitými prvky pro dobrou voděodolnost jsou pryžová nebo teflonová kroužková těsnění, vytvrzovací kapalina nanášená na pouzdro, šroubovací uzávěr, tlakový ventil a další. Kombinací těchto prvků získávají výrobci hodinek vynikající parametry ochrany proti vodě.

Žádné hodinky, bez ohledu na jejich kvalitu, nezaručí, že si svou nepropustnost zachovají navždy. Jako u veškerého spotřebního zboží i v této oblasti platí určité zásady. Zkrátka jde o podcenění daných vlastností konstrukce.

Podrobnosti níže:

- tlaková zkouška musí být provedena každý rok a po každém otevření krytu

- pod vodní hladinou se nedoporučuje manipulovat s korunkou hodinek (ani tou se závitem) nebo s tlačítky

- náhlé změny teplot způsobují odlišnou roztažnost materiálu a vysrážení zbytkové vlhkosti na skle

- po pobytu ve slané vodě nebo silně mineralizované vodě je nutné umýt hodinky pod proudem čisté vody

- vyvarujte se otřesů pod vodou a pádu hodin na tvrdý povrch

- vyhněte se kontaktu hodinek s agresivními chemikáliemi (platí pro hodinky obecně)

 
 
 
Navštívili jste
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verze